Hasznos Weboldalak

Saját weboldalaim összegyüjtése értékelése blogon

Friss topikok

Linkblog

Archívum

HTML

Kocsma nyitás! Mi kell a vendégnek?

2010.10.20. 11:32 | sanyilap | 1 komment

 Internetes forrás alapján:

 

Azon áll vagy bukik az egész, hogy ki van a pultban. Egyesek szerint egy nagycsöcsű nő kell, olyan aki "kirakja a boltot", de szerintem fontosabb, hogy a pultos beszélgessen a vendéggel, és innentől mindegy, hogy nő vagy férfi.  Amikor én kisegítek az uram kocsmájában, mindig egy pár ezer forinttal több a bevétel. A legutolsó "tróger" is - ezt csak négyszemközt mondom, mert ebben a műfajban mindenki egyforma: VENDÉG - odajöhet a pulthoz, és elmondhatja a búját, bánatát. Nekem meg vigyorognom kell, ha esetleg bókol a fogatlan, bagószagú pofájával. Emberségesnek kell lenni. Érezze a vendég, hogy ő a fontos. Mondják is az uramnak: Jani, de jó amikor a Böbike itt van, de szeretjük!

A másik fontos dolog, hogy a vendég a pénzéért kapja azt, amit kifizetett. Ha egy jó presszókávét akar inni, akkor az valóban az legyen, és ne híg lötty (a kávén nagyon jó lóvé van egyébként). Ugyanez vonatkozik a többi piára is. Hallottam olyat, hogy a Napóleon konyakos üvegbe valamiféle kommersz trutyit tettek. Na ne! Ilyet nem szabad! Lehet, hogy rövid távon nyereségesebb, de hosszú távon semmiképp. Nálunk nincs kaja, de mindig van zsír, kenyér, olykor pogácsa. Ezért nem számolok fel pénzt,  de nem fizetek rá, mert mindig megkapom bőségesen az árát. Ha valaki egész délelőtt a játékgép előtt ült, nyomja ezerrel, csak szótlanul leteszek mellé egy kistányérra négy pogit. Még délutánra, sőt estére is nálunk marad. De ha ezt nem tenném, valószínű, hogy lelépne kajálni.

Aztán fontos a tisztaság, a wc-é, a poharaké és a hamutartóké is. A periférián lévő ember meghálálja, ha valahol még emberszámba veszik, aki pedig egy baráti társasággal jön be, értékeli a minőséget, a kulturált környezetet.

A kocsmák egyébként mindenhol "mennek". Sajnos. Érdemes szerényebben indítani, kisebb ráfordítással, és korántsem biztos, hogy kevesebb haszonnal.

A bérlés helyett én inkább hitelt vennék fel, mert a bérleménynél a hasznot a bérbeadó zsebébe teszed. Hitelnél pedig egyszer letelik a törlesztés, és akkor már "dől a lé". Neked. Nem szabad a hirtelen meggazdagodásra törekedni, de ha bejön, márpedig miért ne jönne be, tisztességes bevételt jelent a vállalkozónak.

 

Berendezések

 

Sörcsapolót, üdítő automatát a forgalmazó cégek adnak: szerződni kell velük az éves eladott mennyiségre. A gépek karbantartását is ők végzik.

Nálunk a kocsmabútorokat az uram gyártotta, egyszerűek a boxok, és egyszerű a pult. Ha szakember csinálja, akkor belekerül egy-másfél millióba és az még nem lesz túl puccos. De menet közben is lehet fejleszteni. Ismerek vendéglátósokat, akik először egy sufni-kocsmával kezdték, most meg már panzió, étterem is van nekik.

A nyerőgépet a tulajdonosa leteszi a kocsmában, és meghatározott időnként megy elszámolni. A bedobált pénz százalékosan oszlik meg a gép tulajdonosa és a kocsma között. Az arányok alku tárgyát képezik.

Árukészletre kell félmillió forint. Nem szabad raktárkészletre dolgozni. Minél jobban pörög az áru, annál több a haszon, többször csapódik az árrés.  Legfeljebb sűrűbben kell beszerezni. 

 

Engedélyek

A működési engedély kérelmet a polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálati irodájában lehet beadni.

Szükséges hozzá:

a vállalkozói igazolvány és az okmányiroda által kiadott hatósági bizonyítvány. Gazdasági társaságok (betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság) esetében a társasági szerződés másolata, eredeti aláírási címpéldány és 30 napnál nem régebbi cégkivonat eredeti vagy ezek közjegyző által hitelesített másolata

- az üzlethelyiség használatára való jogosultságot igazoló eredeti okirat vagy hiteles másolat: tulajdoni lap, adásvételi szerződés, öröklési, ajándékozási szerződés, bérleti szerződés vagy használati jogra vonatkozó megállapodás, jogerős hagyatékátadó végzés, közterület-használati engedély stb.

- előzetes szakhatósági hozzájárulások:

  • a.) I. fokú építésügyi hatóság jogerős határozatának másolata: használatba vételi vagy fennmaradási vagy használati mód változási engedély

  • b.) ÁNTSZ területi intézetének hozzájárulása (ételkészítés és felszolgálás esetén)

  • c.) az állat-egészségügyi hatóság hozzájárulása (csak ha állati eredetű élelmiszer kapható)

  • d.) a tűzvédelmi hatóság hozzájárulása

  • e.) területileg illetékes rendőrségnél tett bejelentés (ha az üzletben kimért szeszes italt forgalmaznak, szórakoztató játékot folytatnak, játék automatát üzemeltetnek)

  • f.) Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál tett bejelentés (1064 Bp., Rózsa u. 89.), ha kimért szeszes italt kívánnak forgalmazni

  • g.) környezetvédelmi, (1072 Bp., Nagydiófa u. 10-12.) építésügyi, tűzvédelmi hatóságközlekedési felügyelet (1061 Bp., Andrássy út 8.) és azÁNTSZ hozzájárulása, ha az üzletben diszkót is üzemeltetnek

  • h.) közút kezelőjének hozzájárulása, ha a közút területének egyéb részén - pl. járdán-, illetve a közút mellett a közút forgalombiztonságát érintő kereskedelmi tevékenység folyik

- 5000 Ft-os okmánybélyeg

Az üzlet elnevezésének (cégfeliratának) utalnia kell az üzlet jellegére, az ott vásárolható árukra, szolgáltatásokra. Az üzlet elnevezését a kereskedő határozza meg. Cégkivonat beszerezhető a Céginformációs Szolgálatnál.

Tamásné Szabó Zsuzsanna

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznosweb.blog.hu/api/trackback/id/tr922385665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kreatív Séf 2018.07.13. 00:19:09

Szerencsére már ez valamelyest egyszerűsödött az elmúlt évek során. Ha valakit érdekel a téma, szívesen segítek vendéglátó egységek nyitásában. Itt tudjátok felvenni velem a kapcsolatot, illetve más hasznos infókat is olvashattok! www.kreativsef.hu
süti beállítások módosítása